De beeldschermresolutie bepaalt wat je ziet

🔹 De beeldschermresolutie bepaalt wat je ziet.

Vaak wordt gedacht dat je op een beeldscherm met een “groot” schermdiagonaal meer kunt zien dan op een beeldscherm met een “klein” schermdiagonaal, maar dat is fout gedacht! Wat je kunt zien wordt bepaald door de beeldschermresolutie.

Een 12” beeldscherm met een resolutie van 1920 x 1080 (pixels) geeft hetzelfde weer als een 24” beeldscherm met een resolutie van 1920 x 1080. Je moet wel gezonde ogen of een goede bril / contactlenzen hebben om het leesbaar te kunnen zien op een beeldscherm met een kleiner diagonaal.

De beeldschermresolutie bepaalt waar de informatie wordt weergegeven op een scherm, werk je met 2 beeldschermen met een verschillende (ingestelde) resolutie kan dat als “zeer” irritant ervaren worden.  

Momenteel is 1920 x 1080 de meest gebruikte resolutie voor kantoorwerkplekken tot 24” beeldscherm diagonaal, bij grotere schermen is de logische standaard 3840 x 2160 ook wel 4K schermen genoemd. Hoe hoger de resolutie des te scherper is de weergave is en mede daardoor de mogelijkheid om meer informatie op één beeldscherm weer te laten geven.

Vrijwel alle moderne beeldschermen hebben een beeldscherm verhouding van 16:9 (breedte 16 eenheden, hoogte 9 eenheden), maar Let op! Sommige hebben een beeldscherm verhouding van 16:10, deze hebben ook afwijkende beeldscherm resoluties.

Een bijzondere “special” is één fysiek beeldscherm met een beeldscherm verhouding van 32:9 en een schermresolutie van 3840 x 1080. Met dit scherm heb je de weergave van 2 beeldschermen op één fysiek beeldscherm zodat de beelden naadloos op elkaar aansluiten.

🔹 Wil jij de mogelijkheden van standaardiseren binnen jullie ICT Infrastructuur & Randapparatuur eens bespreken en de mogelijke besparingen in beeld krijgen, neem dan eens contact met ons op.