de PC server

Een PC Server is geen werkplek, maar faciliteert alle netwerk gebruikers.

De PC ook wel microcomputer genoemd, heeft zich echt als een Personal Computer doorontwikkeld als het om (mobiele) werkplekken gaat. De PC Server is doorontwikkeld als een “Multiuser Computer” deze Computers zien we nog wel in Tower behuizing, maar steeds meer in een rack mountable of blade behuizing.   

 

Hoewel de PC server gebaseerd is op de technologie van een PC, zijn deze niet meer bedoeld als werkplek. Naast fysieke servers zijn er ook virtuele servers, daarover op een ander moment meer. De PC server faciliteert (alle) gebruikers van een bedrijfsnetwerk met  diverse zaken zoals

🔹 File & Printing (F&P) / gegevens opslag en Printer afhandeling
🔹 Mail services / Centrale mail afhandeling
🔹 Database Service / Database
🔹 Remote Desktop Service (RDS) / Remote Desktops
🔹 Internet Information Service (IIS) / Internet verkeer
🔹 Domain Controller / Domein beheer
🔹 Applicatie Service / Cliënt server toepassingen

 

Hoewel het mogelijk is dat één PC server al deze taken kan faciliteren, is het (steeds meer) gebruikelijk om voor elke functie een aparte (virtuele) server in te zetten, we praten dan over  dedicated servers. Door de taken aan dedicated servers toe te kennen kunnen de servers optimaal geconfigureerd worden voor de functie waar ze invulling aan geven.

Ten opzichte van een gewone PC, is een PC server doorontwikkeld op (aansturing van) gegevensopslag, hoeveelheid RAM geheugen en meerdere processoren, de grafische functies zijn vaak beperkt.

 

Voorziet het bedrijfsnetwerk van jouw organisatie in (meerdere) dedicated (virtuele) Servers?