Dynamisch liquiditeitsoverzicht

Zo krijg je inzicht in je toekomstige liquiditeit!

Als je de inkoop en verkoop administratie via je ERP systeem doet, kun je vrij eenvoudig en op ieder moment een actueel liquiditeit overzicht in de (nabije) toekomst opvragen.

De basis opzet, je hebt een liquiditeitspositie X

Variabele kosten & opbrengsten

Je voert een inkooporder in via je ERP systeem en plaatst de inkooporder via  je ERP systeem bij de leverancier. Op dat moment zijn een aantal zaken vastgelegd; de waarde in € van de opdracht en de verwachte leverdatum. Daarnaast is bij de leveranciersinfo de afgesproken betalingstermijn vastgelegd, bijvoorbeeld 30 dagen. Je liquiditeit daalt 30 dagen na de (verwachte)leverdatum met de waarde van de inkooporder.

Je voert verkooporders in via je ERP Systeem, op dat moment zijn een aantal zaken vastgelegd, de waarde van de order in € en de (verwachte)leverdatum. Daarnaast is bij de klant de afgesproken betalingstermijn vastgelegd, bijvoorbeeld 14 dagen. Je liquiditeit stijgt dan 14 dagen na de (verwachte)leverdatum met de waarde van de verkooporder.

Heb je een contractenadministratie met een bepaalde facturatiedatum, dan werkt hetzelfde principe als bij de verkooporder administratie.

Vaste lasten

Daarnaast zijn er “vaste” lasten zoals huur, energie, telefonie, verzekeringen, salarissen, leaseauto’s ,etc. etc. Deze lasten zorgen voor een daling van de liquiditeit, deze kun je opnemen op basis van een passieve begroting of op basis van een “verplichtingen” administratie binnen het ERP systeem. Hierdoor worden deze “vaste” lasten dynamisch en actueel. Veranderen de kosten van bijvoorbeeld energie en je past dat aan in de verplichtingen administratie, wordt dat direct meegenomen in het liquiditeitsoverzicht.

Het kan altijd nog beter!

Als je de sales funnel binnen je ERP systeem opneemt, kun je nog verder in de toekomst kijken. Op basis van verwachte ordermomenten en de daarbij behorende kostprijs verkoop (inkoopwaarden en salariskosten) kun je zien of er voldoende potentie zit in de uitstaande sales kansen.

Dit alles bouwen wij in één rapport, wat je elk moment van de dag kunt opvragen op basis van de actualiteit zoals deze is vastgelegd in je ERP systeem.

Interesse wat dit voor jouw organisatie kan betekenen laat het weten via een comment of bel!

 

🔹 Sta jij ooit stil bij / of denk je wel eens na over de liquiditeitspositie van jouw organisatie?

Deel op
Social
Media