Grip op Liquiditeit door voorraad management

Gefactureerd, maar nog niet betaald is ook een beperking van liquiditeit!

Het klinkt eenvoudig, als handelsorganisatie koop je goederen in voor de verkoop, na de goederen ontvangst komen de goederen op voorraad te staan om vervolgens uit te leveren aan de klanten.

Voorraad legt beslag op je liquiditeit, te veel voorraad zal de liquiditeit onnodig doen dalen, te weinig voorraad leidt tot langere levertijden en ontevreden klanten. Hoe ga je dat optimaliseren?

Je kunt door je inkoop en verkoopsysteem op een bepaalde manier in te richten de voorraad (geheel geautomatiseerd) opdelen in verschillende “statussen”. Logistiek gezien gaat het in eerste instantie om de aantallen.

🔹 Voorraad in bestelling bij leverancier(s)
🔹 Voorraad toegekend aan lopende verkooporders
🔹 Vrije voorraad

Als je voorraad puur financieel beoordeeld, kun je ook een nog niet betaalde maar wel gefactureerde voorraad in beeld brengen, deze “voorraad” legt nog steeds beslag op je liquiditeit. Tevens handig als je een eigendomsvoorbehoud in je leveringsvoorwaarde hebt opgenomen.

Afhankelijk van het type bedrijf zijn er nog meer voorraadstatussen te benoemen, denk aan 🔹voorraad in productie, 🔹voorraad in consignatie, 🔹voorraad in douane depot, etc. etc.

Met een uitgebreide implementatie van je voorraadadministratie, kun je je liquiditeit beter managen.

Wordt er binnen jouw organisatie gewerkt met een (uitgebreid) voorraadsysteem?

Deel op
Social
Media