Virtuele werkplekken en desktops

Waarom kiezen voor Virtuele Werkplekken / Desktops

 

Bij werkpleksystemen is de “werkomgeving” het operating systeem en programmatuur  geïnstalleerd op het device, de desktop, tower, mobiele PC, etc. waar je mee werkt. Een Virtuele werkplek / desktop wordt geïnstalleerd op een ‘Remote Desktop Server (RDS)’ en kan gebruikt worden op allerlei devices, naast de eerder genoemde type PC’s komen daar PC’s van andere  “thin cliënts”, tablets en bijvoorbeeld smartphones bij. Virtuele werkplekken zijn vooral interessant voor organisaties met veel / meerdere werkplekken en in sommige / uitzonderlijke “situaties / werkwijzen” kan dit interessant zijn voor organisaties met één vaste werkplek.

Een virtuele werkplek heeft te allen tijde een verbinding nodig met de (centrale) RDS, via een lokale fysieke of Wifi verbinding en/of via het internet. De data  wordt bij voorkeur opgeslagen op een centrale file server of database server waardoor alle gegevens op één centrale plaats staan. Feitelijk wordt het device van de gebruiker een cliënt van de RDS en wordt alleen de beeldscherm, toetsenbord en muis informatie van de cliënt en de RDS gecommuniceerd.

 

Voorbeeld: Beheer / updates
De virtuele werkplekken / desktops krijgen een “profielnaam” je kunt meerdere gebruikers koppelen aan een “profielnaam” wat de beheerskosten enorm kan laten dalen. Binnen één organisatie werken bijvoorbeeld 160 medewerkers met een PC, feitelijk zijn deze PC’s bijna allemaal hetzelfde ingericht, natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen. In dit voorbeeld stellen we dat er in totaal 4 verschillende profielen voor de virtuele werkplekken / desktops nodig zijn. Als deze organisatie wil overstappen naar een nieuwere versie van bijvoorbeeld Microsoft Office, dienen alleen de Virtuele werkplekken / desktop installaties (“profielen”) op de Remote Desktop Server aangepast te worden (maximaal 4 in dit voorbeeld). Bij een traditionele PC inrichting dienen 160 werkplekken voorzien te worden van een nieuwe versie van Microsoft Office, dat is een besparing in arbeid van 156 werkplekken! Per werkplek is al vlug 2 tot 4 uur arbeid nodig of gaat verloren, bij 4 updates per jaar zit je dan al vlug op 4 (updates) x 3 uur (gemiddelde arbeid) x 160 werkplekken = 1.920 uur vermenigvuldig dit met de gemiddelde FTE kosten en zie de besparing.  

 

Werken met virtuele Werkplekken / Desktops kan op veel manieren geïmplementeerd worden, dat kan voor- en nadelen / beperkingen met zich mee brengen, een aantal daarvan komen nog zeker op een ander moment aan bod.

🔹 Beveiliging & Back-up
🔹 Snelle uitrol van nieuwe / tijdelijke werkpleksystemen
🔹 Any-time, Any-place Any-where
🔹 Virtuele desktop versus virtuele applicatie(s)
🔹 Werken met een “Golden Image”
🔹 Een Remote Desktop uit de Cloud of On-premise
🔹 Beperkingen door (lokale)randapparatuur

Hoeveel tijd is jouw werkplek (jaarlijks) niet te gebruiken vanwege onderhoud, reparatie of andere beheerwerkzaamheden?

Meer weten

Wil jij meer weten over Back-up mogelijkheden  binnen jullie organisatie? Laat het weten, wij komen graag langs om de mogelijkheden te bespreken.

Contact