ICT Infrastructuur werkpleksystemen

Het functioneel meest passende werkpleksysteem

PC Werkpleksystemen voor zakelijk gebruik, mobiele devices zoals Tablet & Smartphone en PC systemen met een “lite” OS zoals Windows Home worden niet meegenomen!

Desktop, Tower, Mini, Mobiel, All-in-One zijn de meest voorkomende werkpleksystemen, voor alle systemen geldt dat er 6 basis onderdelen zijn;

🔹 RAM geheugen
🔹 Processor capaciteit
🔹 Opslag(type)
🔹 Grafisch kaart / Video capaciteit
🔹 Voeding (stroomvoorziening)
🔹 Connectivity (verbindingen met andere apparatuur)

Deze basisonderdelen kunnen bepalend of belangrijke aandachtspunten zijn. Bij de keuze voor een werkpleksysteem.  

Bepalend:
Door onder andere de systeemeisen van het Operating systeem,  de Software applicaties of het type gebruik.

Belangrijk
Door de manier van werken, specifieke omgevingsfactoren of toekomst bestendigheid.

Desktop PC
Dit is eigenlijk de PC met de beste prijs : capaciteit verhouding omdat aan alle 6 basisonderdelen geen specifieke aanpassingen nodig zijn.

Tower PC
Deze PC heeft meestal meer fysieke (interne) uitbreidingsmogelijkheden, denk daarbij extra aan Opslagcapaciteit in de vorm van meerdere (type)”harde” schijven, een DVD speler, Back-up device en uitbreidingsmogelijkheden in de vorm van specifieke “uitbreidingskaarten” voor grafische mogelijkheden (meerdere beeldschermen, CAD systemen, gaming, etc.) Specifieke connectivity, etc.

Tower Specifiek
Daarnaast heeft een Tower PC in het algemeen een betere / krachtigere voeding om ook voldoende stroom te voorzien in de geplaatste uitbreidingen.

 

Een Mobiele PC (Laptop / Notebook)
Bij mobiele systemen zijn meerdere basisonderdelen specifiek doorontwikkeld om het systeem te optimaliseren / geschikt te maken voor mobiel gebruik, waarbij een aanpassing aan één onderdeel gevolg(en) kan hebben voor andere basisonderdelen. Daardoor heeft een mobiel systeem vaak een ongunstigere prijs : capaciteit verhouding dan een gewone PC. Maar door deze eigenschappen soms meer voordelen dan verwacht of als noodzakelijk wordt gezien.

De voeding is vaak gebaseerd op een accu c.q. batterij met lader. Hierdoor is aan vrijwel alle andere componenten (Processor, RAM geheugen etc.) doorontwikkeling nodig geweest om het stroomverbruik en daarmee warmte ontwikkeling te beperken om een zo lang mogelijk accu gebruik mogelijk te maken.

Schokbestendigheid
Mobiele systemen gaan vaak “op reis” (bijvoorbeeld) mee naar klanten, huis of andere werkplekken zonder specifieke bescherming. Daardoor dienen zaken zoals de behuizing, de opslag (harde schijf) en demontabele componenten schokbestendiger te zijn dan bij een normale PC.

 

Specifieke uitbreidingen / aanpassingen Mobiele PC
De standaard uitbreidingen van een Mobiele PC zijn vaak beperkt, je kunt deze achteraf NIET meer doorvoeren, maar je dient er bij de aanschaf al wel rekening mee te houden.

 

Grafische mogelijkheden
Mobiele PC’s kunnen als “Power books” worden geleverd, deze aanduiding of een vergelijkbare benaming duidt meestal op en krachtigere geïntegreerde grafische / videokaart. Waardoor de mobiele PC als CAD of Gaming PC gebruikt kan worden. Gaming PC’s zien we steeds meer als zakelijke systemen doordat deze zeer geschikt zijn voor Virtual Reality, 3D Printing, Augmented Reality, etc.

 

Gewicht
Het prijsverschil tussen een lichtgewicht mobiele PC en een gewone mobiele PC kan bij medewerkers die vaak moeten vliegen een grote besparing opleveren aan bagagekosten.

 

Noodstroomvoorziening
Er zijn situaties dat je een werkpleksysteem wil voorzien van een noodstroomvoorziening, een Mobiele PC is daar meestal in voorzien, zodat je lokaal kunt blijven doorwerken bij een stroomstoring. Wil je doorwerken met netwerkverbindingen dien je ook de verbindingen en eventuele specifieke randapparatuur te voorzien van noodstroom voorzieningen.

 

Connectivity
Een Mobiele PC is voorzien van diverse aansluitingen zoals USB, Video, Netwerk, Wifi, Bluetooth, etc. Daar zijn meerdere types / versies van. Hoe meer Mobiele werkplekken en randapparatuur des te belangrijk om hier aandacht aan te geven en te standaardiseren, denk verder zoals bijvoorbeeld beamer(s), presentatieschermen, aansluit mogelijkheden voor werken met 2 of meer beeldschermen op een “vaste” werkplek, etc.  

 

Docking
De connectivity mogelijkheden van een Mobiele PC kunnen uitgebreid worden middels een “Docking” station, deze zijn er in 2 basis varianten.

  • Generieke USB Merk onafhankelijk
  • Merk / productlijn specifieke

Veel gebruikt zijn de generieke USB varianten, welke via een USB verbinding connectie maken met de Mobiele PC (vooral om meerdere type soorten aansluitingen beschikbaar te hebben op “vaste” werkplekken.

De varianten die met specifieke kabels of een “click” connectie verbinding maken met de mobiele PC. Deze “Docking” stations zijn vaak gekoppeld één productlijn van de PC fabrikant en bieden naast de uitbreiding van aansluit mogelijkheden ook uitbreidingsmogelijkheden zoals extra lokale opslag door extra “SSD / harde” schijven en/of het plaatsen PCI (Express) uitbreidingssloten.

 

Mini PC’s
Een Mini PC zou je kunnen omschrijven als een Notebook, Laptop zonder beeldscherm, toetsenbord en batterij. Mini PC’s voldoen vaak voor de meeste werkplekken. Door de geringe fysieke afmetingen en gewicht kunnen deze bijvoorbeeld achterop een beeldscherm gemonteerd worden, zowel een dekstop beeldscherm als een groot presentatie beeldscherm. Maar ook onder een bureaublad of op een plafond.