Kengetallen rapporteren en delen

Je kengetallen rapporteren & delen

 

Middels kengetallen heb je snel inzicht in de status van je organisatie. Deze kun je op allerlei manieren uit de database(s) van je ERP systeem verzamelen, laten berekenen en “presenteren”. Waren we in het verleden al tevreden met een geprinte versie, zien we heden ten dage veel meer vormen van presenteren en zijn de kengetallen ook real time voorhanden.

 

🔹Niet alleen de kengetallen
Rapportage op papier heeft zo zijn eigenschappen, “What You See Is What You Get”, met de moderne rapportage tools zoals schermen is dynamische rapportage mogelijk. Zo kun je daarmee, op meerdere niveaus diep inzoomen op de onderliggende details van een kengetal. Wat handig kan zijn in een vergadering of presentatie en wat veel tijd bespaart om de oorzaak te vinden bij bijvoorbeeld een afwijkende waarde van een kengetal.

 

🔹Controleren of signaleren
Rapportages worden veel gebruikt om “snel” inzicht te hebben of om periodiek te controleren of “alles” goed verloopt c.q. (omzet)doelstellingen worden bereikt, of er geen budget overschrijdingen zijn, etc. etc. ERP systemen met een moderne database bieden nog meer mogelijkheden in rapportage mogelijkheden. Je kunt aan je kengetallen minimum en/of maximum waarden toekennen en deze veel frequenter later beoordelen door de rapportage tool. Jij (en/of betrokken personen) ontvangt dan direct een signalering (bijvoorbeeld per e-mail) van het feit dat er een kengetal afwijkt c.q. dreigt af te wijken, waarbij je direct kunt inzoomen naar de onderliggende cijfers. Dat bespaart je veel controle tijd en de tool werkt gewoon door in de vakantie periode(s).

 

🔹Juiste informatie / rapportage is belangrijk.
Om alle informatie die nodig is om je kengetallen in beeld te hebben c.q. krijgen is een goede inrichting van je ERP systeem, gebaseerd op een moderne database, essentieel. Bestaat je ERP systeem uit “te veel” verschillende onderdelen, is het maken van goede rapportage complex of soms praktisch onmogelijk. Daarom is het van belang dat je niet zomaar investeert in een mooi ERP systeem, maar een ERP systeem dat jou voorziet van de juiste informatie.

 

🔹Voorziet het ERP systeem, wat jouw organisatie gebruikt in alle informatie / kengetallen die nodig is / zijn om succesvol te zijn, worden en blijven🔹?