Mislukte ERP implementatie kost € 500.000.000,00

Mislukte ERP implementatie kost € 500.000.000,00

Lidl stopt met SAP (ERP software) implementatie na 7 jaar implementatie (pogingen) en € 500.000.000,00 aan kosten te hebben gemaakt. Ook de “Deutsche Post / DHL” kende een mislukte implementatie

Het ambitieuze transformatieproject, met (hoge) verwachtingen zoals; vermindering van inspanning voor onderhoud van (stam)gegevens, kortere doorlooptijden, real-time kerncijfers, voorspellingsanalyses, etc. heeft men niet kunnen realiseren.

Hoewel een mislukt implementatie traject nooit goed nieuws is, is het positieve nieuws, dat we hier iets van kunnen leren.

“Bezint eer ge begint”

Voordat een keuze gemaakt wordt voor een nieuw ERP systeem is het van belang dat de huidige werkwijze goed in beeld is gebracht, de knelpunten van deze werkwijze zijn beschreven en eisen (noodzakelijk om doel te bereiken) en wensen (nice to have) bekend zijn. Zo ontstaat er een reële weergave van zaken waar een nieuw ERP systeem voor uw organisatie aan moet voldoen.

Met een RFI (Request For Information), kunt u een keuze maken uit partijen die u kunnen voorzien van het ERP systeem dat aansluit bij uw eisen en wensen.

Laat u overtuigen dat eisen & wensen gerealiseerd kunnen worden.

Maak een businesscase van de bedrijfsprocessen die u wenst te verbeteren, laat een aantal kandidaat leveranciers vervolgens een demo verzorgen hoe zij de processen binnen het aangeboden ERP systeem willen inrichten en beoordeel of deze inderdaad aan uw verwachtingen voldoen.

Overtuigd?

Dan is het tijd voor een RFP (Request For Proposal), zo kunt u de hoogte van de investering in het nieuwe ERP systeem (licentie-, implementatie- en consultancy-kosten, hosting en/of aanpassingen aan eigen ICT infrastructuur) vaststellen. Door deze naast de verwachte financiële voordelen (die behaald worden door de nieuwe werkwijze) te leggen kunt u het rendement van de investering bepalen.

Implementatietijd

De (basis) implementatie van een nieuw ERP systeem kan enkele maanden in beslag nemen met daarna nog extra tijd voor verdere optimalisatie. In (zeer) complexe omgevingen mag een (basis) implementatie 12 tot 18 maanden duren, meer tijd is met de huidige snelheid van veranderingen en nieuwe ontwikkelingen niet meer reëel te noemen.

Meer over pakketselectie