Voorbereiden op het nieuwe lage BTW tarief 2019

Voorbereiden op het nieuwe lage BTW tarief 2019

  • Berichtcategorie:ERP / ICT Strategie / Nieuws
  • Leestijd:2 minuten gelezen

Op 1 januari 2019 wordt waarschijnlijk het lage btw-tarief verhoogd van 6% naar 9%. Levert u producten of diensten die vallen onder het lage btw-tarief van 6%? Dan kunt u nu al een aantal zaken regelen. Wacht de goedkeuring van het plan niet af. U kunt nu al dingen regelen voor de mogelijke belastingverhoging. Wacht daarom de beslissing niet af.

Bekijk wat u nu al kunt doen om op tijd klaar te zijn.

Offertes

  • Vermeld op offertes dat goederen en diensten die in 2019 tegen het lage BTW tarief worden geleverd, niet met 6% maar 9% belast zullen worden.
  • Voor goederen en diensten geleverd in 2018 geldt het 6% tarief.

Lopende opdrachten

  • Controleer of de orderegels in januari aangepast moeten worden naar het nieuwe tarief / BTW code of dat het door u gebruikte systeem voorziet in een automatische aanpassing.

Facturen

Controleer of uw factuur lay-out geschikt is om de het nieuwe BTW tarief te vermelden.

  • Voor goederen en diensten geleverd in 2018 geldt het 6% tarief, voor goederen en diensten geleverd in 2019 geldt in basis het 9% tarief. Uitzonderingen kunnen van toepassing zijn als goederen/diensten in 2018 gefactureerd en betaald worden terwijl deze in 2019 geleverd worden, de belastingdienst is voornemens hierover geen naheffing plaats te laten vinden. Lees meer..

Artikelbestanden / BTW code

  • Voorziet uw administratief systeem, kassa systeem in een artikelbestand met een BTW code, overleg met de leverancier van uw financieel-, ERP-, kassa-systeem wat raadzaam is in uw situatie. Een nieuwe BTW code of een bestaande BTW code aanpassen? In het algemeen is het aanmaken van een nieuwe BTW code de juiste keuze, in verband met de historische informatie, waarop bijvoorbeeld de BTW aangifte wordt gebaseerd.

Bepaal of u uw prijzen gaat verhogen

  • Uw particuliere klanten betalen een prijs inclusief btw. De verhoging van de btw kunt u doorberekenen in uw verkoopprijs. Uw brutowinst blijft dan gelijk. U kunt er ook voor kiezen uw prijzen gelijk te houden. Dit kan u een concurrentievoordeel opleveren. Uw brutowinst wordt dan wel lager.
  • Verhoogt u uw verkoopprijs inclusief de btw? Dan gaat deze ook voor uw zakelijke klanten omhoog. Maar omdat de meeste ondernemers de btw kunnen aftrekken, blijven ze toch evenveel betalen voor uw diensten of producten.

Attendeer uw klanten op deze verandering!

  • Als u tijdig uw (potentiële)klanten informeert, bestaat de mogelijkheid dat zij voor 3% voordeel, de opdracht en levering nog dit jaar wensen, dat kan een extra omzet boost creëren.