Wat is een SSL certificaat?

Wat is een SSL-certificaat?

SSL beveiligt de verbinding tussen twee computers. Om zo’n beveiligde verbinding plaats te laten vinden heb je een certificaat nodig, een SSL-certificaat. Een certificaat bevat gegevens over de certificaathouder, het domein, de naam van de instantie die het certificaat heeft uitgegeven, het land waarin het certificaat is uitgegeven en de geldigheidsduur. Een SSL-certificaat bestaat altijd uit een public- en een private key die nodig zijn om het bericht versleuteld te versturen en uiteindelijk weer in een leesbare tekst om te zetten.

 

Wat is SSL, TLS en https?

Er zijn nogal wat termen die vaak in één adem met SSL genoemd worden. SSL staat voor Secure Sockets Layer. Zoals genoemd zorgt SSL voor een versleutelde verbinding tussen twee computers. Met deze versleutelde verbinding kun je data veilig over het internet sturen. Zo voorkom je dat internetcriminelen gevoelige informatie kunnen inzien of aanpassen. Zonder SSL-certificaat wordt informatie tussen de twee computers als leesbare tekst verstuurd en kan jouw gevoelige data makkelijker in verkeerde handen vallen.

 

Naast het slotje bovenin je browser kun je een SSL-verbinding ook herkennen aan de https:// (in plaats van http://) aan het begin van de URL. httpS staat voor Hyper Text Transfer Protocol Secure. De extra S aan het einde van http staat dus voor veilig. Klik je op het slotje, dan kun je de gegevens van het certificaat en de uitgever daarvan controleren.

 

TLS staat voor Transport Layer Security. Eigenlijk is dit niets anders dan een veiligere versie van SSL. Tegenwoordig wordt er eigenlijk altijd gebruik gemaakt van de TLS-technologie. Toch gebruiken we de term SSL nog altijd omdat dit de meest gebruikte term is.

Lees meer over SSL certificaat